השתלות שיניים העתיד כבר כאן>>> ד"ר איתן מיזיריצקי - מומחה לשיקום הפה

השתלות שיניים – כל מה שרציתם לדעת

בתור מומחה לשיקום הפה, פונים אלי לא מעט בשאלות הנוגעות לביצוע הליך של השתלות שיניים. אנסה לרכז את השאלות ולענות עליהן במדויק, לרווחת המטופלים.

מהם שתלים דנטליים?

שתלים דנטליים הם ברגי טיטניום חזקים המוחדרים לעצם הלסת ועליהם מולבשים כתרי חרסינה דמויי שיניים מקוריות. במצב מצער של חוסר שיניים, ברגים אלה משמשים כפתרון שיקומי מעולה.

עוד יתרון ניכר של השתלים על פני גשרים רגילים היא חוסר מעורבותן של שיניים רגילות ובריאות. בשיקום הפה על ידי שתלים, אין צורך להשחיז ולעצב את השיניים הטובות ועל ידי כך לפגוע בהן.

כיצד עוזרים השתלים במקרה של שחזור נשלף?

במקרים רבים של אבדן שיניים מטופלים מרכיבים תותבות נשלפות מהן הם סובלים רבות. ניתן לשפר משמעותית את איכות חיי המטופל ע"י התקנת מספר שתלים ואז התותבות הנשלפות מקבלות תמיכה ויציבות מצויינת מהשתלים. במקרה זה, שתלים דנטליים מחזקים את התותבות ומקבעים אותן במקומם.

בלסת התחתונה למשל, נוצרת בעיה מוכרת של אי יציבות התותבות. אי יציבות זו נגרמת בגלל צורת הפרסה של הלסת התחתונה, צורה אשר מונעת הדבקה טובה באמצעות ואקום.
לכן, החדרת שתלים דנטליים ושיקום על גביהם מחזקת את יציבות התותבות באופן משמעותי באמצעות מחברים מיוחדים מחברים בין השתלים לתותבות.

בכל מקרה, המטופל נהנה מתותבות חזקות ויציבות אך גם מהיכולת לשלוף את המבנה בקלות לפי רצונו וצרכיו.

מהם הסיכונים במהלך השתלות שיניים?

אחד הסיכונים העיקריים במהלך השתלת שיניים הוא פגיעה בעצב המנדיבולרי שנמצא בלסת התחתונה וכתוצאה מכך עלולה להגרם פגיעה בתחושה באזור השפה ובסנטר באותו הצד.

לכן, עוד לפני ביצוע ההשתלה, הרופא המשקם בודק את כמות העצם בלסת הן מבחינת הרוחב והן מבחינת העומק ומחליט האם יש מספיק עצם או שיש צורך לעבור טיפול של השתלת עצם.

הבדיקה נעשית באמצעות צילום C.T. הנותן מידע תלת-מימדי מדויק לגבי כמות העצם בלסת העליונה או התחתונה ומיקום העצב המנדיבולרי.

סיכון נוסף במהלך השתלות שיניים הוא חדירה לחללי הסינוסים הממוקמים מעל השיניים העליונות האחוריות. חדירה לחללים אלה עלולה לגרום לדלקת אשר תטופל באמצעות אנטיביוטיקה.
כמו כן חשוב לזכור שבאחוז מאוד קטן מהמקרים (2-5%) קיים סיכון של אי קליטה של השתל בעצם הלסת. במצב כזה, לרוב מבצעים השתלה חוזרת שבד"כ נקלטת.

על אף שסיכונים אלה קיימים, חשוב שתדעו: בחירת מומחה לשיקום הפה עם ניסיון, מוניטין וותק יפחיתו את הסיכוי לתקלות בעשרות אחוזים. העובדה הפשוטה היא כי רוב ההשתלות, בתנאי שנעשות על ישי המומחה המתאים עוברות בהצלחה יתירה.


כיצד מתבצע ההליך של השתלות שיניים?

הליך של השתלות שיניים מתבצע בשלושה חלקים:

·         החדרת השתל – תהליך כירורגי של החדרת שתל לעצם הלסת. לאחר ההחדרה יש להמתין שלושה חודשים במקרה של הלסת התחתונה ושישה חודשים בלסת העליונה. תקופת ההמתנה היא קריטית להצלחת הטיפול שכן בזמן זה, עצם הלסת מתהדקת סביב השתל וקולטת אותו כאילו היה שורש של שן רגילה.
·         הברגת המבנה – לאחר שהשתל נקלט, חושפים אותו בהליך כירורגי קצר ומרכיבים עליו את המבנה שהוכן מבעוד מועד.
·         השחזור – החלק האסתטי והתפקודי של ההליך, הרכבת השחזור על ידי המשקם שמאפשר לעיסה תקינה.
האם ניתן לקצר את ההליך של השתלות שיניים
ישנם תנאים קליניים מאוד מסוימים שעל פיהן ניתן לקצר את התהליך. קיצור התהליך נקבע אך ורק על ידי מומחה לשיקום הפה.
ישנם כמה "קיצורי דרך" עיקריים:
·         החדרת שתל מיידית לאחר עקירה – לעתים, המכתשית הנוצרת על ידי העקירה מתאימה בדיוק להחדרת שתל במקום השן. כאמור, זה תלוי בכמות העצם הנותרת לאחר העקירה ובמומחיות של הרופא המשקם המחדיר את השתל.
·         העמסה מיידית של שתלים – במקרים מסוימים, לא ממתינים שלושה עד שישה חודשים ומעמיסים את המבנה על גבי השתלים סמוך למועד ההשתלה. הסטורית מקרים אלו החלו בעיקר כאשר יש לפחות ארבעה שתלים כתמיכה לתותבת שלמה בלסת התחתונה. בהליך זה, מחברים בר מתכת המחבר בין כל השתלים וממוקם מעל עצם הלסת ועליו מניחים את השחזור. בימינו נפוצה גם השיטה במקרה של שתל בודד ואפילו כשמדובר בשיקום מלא של הלסת העליונה.
היתרונות של קיצורי הדרך ברורים לכולם אולם יש לשקול את ביצוע ההליך בכובד ראש ולא להיכנע לרצון המטופל לגמור עם הטיפול כמה שיותר מהר. בתור מומחה לשיקם של מספר רב מאוד של פיות, אני יודע בוודאות כי הדרך הקצרה היא לעתים הדרך היקרה והסבלנות משתלמת בסופו של דבר.
מהן המגמות העתידיות בתחום השתלות השיניים?
העתיד בתחום השתלות שיניים, כמו בכל תחום, נמצא בטכנולוגיה. במרפאת המומחים שלי אני משתמש כיום בתוכנת מחשב משוכללת לתכנון מוקדם של מיקום השתלים והשחזור על גביהם.
באמצעות עיבוד של צילום ה T.C אני מקבל את כל הנתונים להם אני זקוק על מנת לתכנן את המיקום המדוייק של השתלים ואת אופן השחזור. השיטה כל כך מדויקת שלעתים ניתן פשוט להחדיר את השתלים על גבי סד כירורגי מדויק שהוכן מראש ולחסוך את ההליך הכירורגי המורכב.
העתיד כבר כאן והוא מבשר על שיקום טוב יותר, מהיר יותר, ללא כאבים וללא תקופת החלמה ממושכת. אני מזמין אתכם למרפאה שלי על מנת להתרשם מהמכשור החדיש ומהסיכוי הגבוה לחיוך רחב עם שיניים מלאות ויפות.










תגובה 1:

  1. התור לצילומי CT פשוט בלתי נסבל... סליחה שאני מקטרת פה בתגובה, אבל ישראלים רבים מזניחים את בריאות הפה הן בגלל העלות הגבוהה והן בגלל הזמן שכל העניין גוזל.
    רשלנות רפואית בכירורגיה

    השבמחק